Cori-Kör Alapítvány

Korcsolyaoktatás, tehetséggondozás, testi-lelki egészség gyerekeinknek

Cori-köri körkép

Ki a felelős az izomlázamért?!

Cori-kör mez

Gyakran megkérdezik tőlünk, miért „C”-vel írjuk a CORI-KÖR nevet, és miért nem „K”-val, ahogy az egy rendes korcsolya klubhoz illik. A helyzet az, hogy ez egy szójáték. Valamikor, a múlt század első felében egy orvos házaspár elkezdte feltérképezni, hogy milyen folyamatok zajlanak le az emberi testben, oxigénhiányos állapotban, azaz pl. akkor, amikor intenzíven sportolunk.

Arra jutottak, hogy ilyenkor az izmaink az energiát egy ATP nevű molekulából nyerik, amihez szőlőcukrot (glükózt) használnak fel. Egy tisztességes edzés során a szervezetünk az izomműködés energia igényének fedezésére mobilizálja az energia raktárait, és a glükózból fokozatosan tejsav lesz (sokan szegény tejsavat hibáztatják az izomlázért, pedig a rideg valóság az, hogy erről elsősorban a gonosz és szívtelen edző tehet! 🙂 ). A tejsavat az izom már nem tudja felhasználni, ezért ezt a vér elszállítja az izomból a májba. A májban a tejsav glikogénné és glükózzá szintetizálódik, így a szervezetünk újra kiválóan tud ATP-t hasznosítani, és a kör bezárul, mi meg újra nekiállhatunk vidáman sportolni.

Cori-kör ábra

A Cori-kör

A házaspár, Carl Ferdinand Cori és Gerty Theresa Radnitz Cori ezért a munkájáért 1947-ben megkapta az orvostudományi Nobel-díjat, és a folyamatot az ő tiszteletükre elnevezték Cori-körnek. Mi meg a kori klubunkat. Hát, ezért „C”-vel. 🙂

Hering Antal
vezetőedző

Kategória: Kori blog

Az e-mail cím nem kerül publikálásra! Kötelező mezők: *

*