Cori-Kör Alapítvány

Korcsolyaoktatás, tehetséggondozás, testi-lelki egészség gyerekeinknek

Januárban indul a “Gyere korizni!” program Jászberényben!

Kedves Szülők, Érdeklődők, Sportbarátok!

Gyere korizni! logoFontos esemény történt decemberben a házunk táján, amiről szeretnénk első kézből is tájékoztatni Benneteket. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) 2013-ban útjára indította országos utánpótlás programját, a “Gyere korizni!” programot, amelynek keretében 4-7 éves gyerekek korcsolyatanulását támogatja, hogy a legfiatalabb korosztály számára a korcsolyatanulás elérhető, biztonságos és hatékony legyen. 2015. januárjától Budapest, Szeged, Miskolc, Debrecen és Sátoraljaújhely után Jászberény is bekapcsolódik a programba, így az év elejétől a berényi ovisoknak is lehetősége nyílik, hogy a koris alapokat óvoda időben, korcsolya szakedzőktől sajátítsák el, a MOKSZ által összeállított szakmai program szerint.

EngiKlari_BeszteriEva_Programismerteto_v2December közepén, szakosztályunk meghívására Jászberénybe látogatott a program országos koordinátora, Engi Klára, háromszoros olimpikon, EB és VB IV. helyezett, nyolcszoros Magyar Bajnok jégtáncos, aki aktív sportpályafutása befejezése óta maga is gyerekek korcsolya oktatásával foglalkozik. A program részletes bemutatására a Központi Óvodában került sor, ahol a MOKSZ részéről Engi Klárán és a műkori szakosztályon kívül képviseltette magát az Önkormányzat, és eljöttek az óvodai intézményvezetők, valamint a helyi sajtó képviselői is. Beszteri Éva, Jászberény Város Óvodai Intézményének vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Engi Klára tartott részletes ismertetőt a “Gyere korizni!” program céljairól, filozófiájáról és eddigi tapasztalatairól.

Engi Klári 02Ismertetőjéből kiderült, hogy a program Jászberényben a MOKSZ, a városi önkormányzat, az óvodai intézmények és a helyi műkorcsolya szakosztály együttműködésének eredményeképpen valósulhat meg. A foglalkozásokra a jászberényi jégcsarnokban, hétköznapokon, óvodai korcsolyázási időben, csoportonként heti egy alkalommal kerül sor. A programban a gyerekekkel kizárólag korcsolyaedzők foglalkoznak a jégpályán, hogy a foglalkozások biztonságosak és célirányosak legyenek. A szakértő edzőket és a szakmai programot a MOKSZ a Jászberényi Műkorcsolya Szakosztállyal együttműködve biztosítja. A program edzői folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, hogy az újabb és újabb képzési módszereket használhassák a program során, munkájukat pedig a program koordinátora rendszeresen ellenőrzi. A programban résztvevő gyerekek az alapok elsajátítása után a MOKSZ szakágaiban – műkorcsolya, gyorskorcsolya – vagy akár a jégkorongsport keretein belül is folytathatják speciális felkészülésüket szervezett, egyesületi műhelymunkában. A gyerekek számára a programban való részvétel ingyenes, azonban a szükséges felszerelésről az oktatásban résztvevő gyerekek szüleinek kell gondoskodnia az oktatási időpontokra.

Engi Klári, Szatmáriné VeronkaAz ismertetőt követően Szatmáriné Veronka, alpolgármester asszony tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az Önkormányzat továbbra is biztosítani fogja a jeget az óvodáknak napközben, immár a „Gyere korizni!” program megvalósítása érdekében.

gyere korizni plakatA találkozó után minden jászberényi óvoda jelezte együttműködési szándékát, így januártól a szülők mindegyik oviban találkozhatnak majd a “Gyere korzini!” program ismertető plakátjaival és anyagaival, és jelentkezhetnek az óvó néniknél, ha szeretnék, hogy gyermekük részt vegyen a korcsolya foglalkozásokon.

13+1 gyakori kérdés és válasz a „Gyere korzini!” programmal kapcsolatban

gyere korizni lufiSzülőként, sok kérdés megfogalmazódik bennünk, mielőtt bármilyen foglalkozásra beíratnánk gyermekünket, ezért igyekeztünk a “Gyere korizni!” programmal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat összegyűjteni, hogy ezzel is segítsünk tájékozódni.

1. kérdés: Mennyibe kerül a szülők számára gyermekük részvétele a „Gyere korizni!” programban?

Válasz: A programban való részvétel ingyenes, azonban a szükséges felszerelésről az oktatásban résztvevő gyerekek szüleinek kell gondoskodnia az oktatási időpontokra.

2. kérdés: Milyen felszerelésre van szüksége a gyermekemnek a „Gyere korizni!” program foglalkozásain való részvételhez?

Válasz:

  • Ruházat: meleg harisnya és zokni, réteges aláöltözet, vízhatlan nadrág (sínadrág) és kabát, ami védi a kicsi derekát (nem gumírozott derekú kabát!), vagy overál. Meleg sapka, sál és vízhatlan kesztyű (kesztyű nélkül nem léphetnek jégre a gyerekek!)
  • Korcsolya: fűzős bőr vagy műanyag korcsolyacipő, ami a bokát megfelelően tartja, s így az alapgyakorlatok elsajátítását nem akadályozza. Javasoljuk műanyag élvédő és a tároláshoz textil tok használatát a pengére.
  • Védőfelszerelést (fejvédő, térd- vagy könyökvédő) nem használunk a jégen.
  • A gyerekek hozzanak magukkal meleg teát a foglalkozásokra!

3. kérdés: Mit tudunk csinálni a korcsolyával jövőre, amikorra biztosan ki fogja nőni a gyermekem?

Válasz: Ebben segítséget jelenthet itt a weboldalunkon a Kori apró rovat, ahol meg lehet hirdetni a többi koris család számára a kinőtt korcsolyákat. Ha van a családban kistesó, akkor egyszerűbb a helyzet, ha nagyobb lesz, őt is nagy szeretettel várjuk, akár a programban, akár a szakosztályunkban! 🙂

4. kérdés: Mikor vannak a foglalkozások?

Válasz: A foglalkozásokra csoportonként hetente egyszer, óvoda időben, hétköznap délelőttönként kerül sor. Ha kialakul a végleges jégbeosztási rend, minden óvodában kifüggesztjük az adott csoportra vonatkozó időpontot.

5. kérdés: Ki fogja tartani a foglalkozásokat a gyerekeknek a jégpályán?

Válasz: A „Gyere korzini!” program keretében a gyerekekkel a Jászberényi Műkorcsolya Szakosztály vezetőedzője, Hering Antal foglalkozik. Amennyiben a csoportok létszáma indokolja, a szakosztály a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel (MOKSZ) együttműködve további edzőket is biztosítani fog a foglalkozások biztonságos és hatékony lebonyolításához.

6. kérdés: Ott lesznek-e az óvó nénik a foglalkozásokon?

Válasz: A gyerekeket az óvó nénik kísérik ki a jégpályára, és ők is viszik vissza az oviba a foglalkozás után, foglalkozás közben pedig a pálya mellett számítunk a segítségükre. A „Gyere korizni!” program egyik alapelve, hogy csak szakedzők foglalkozhatnak a gyerekekkel, ezért a foglalkozás alatt főszabályként sem óvoda pedagógus, sem szülő nem lehet bent a jégen.

7. kérdés: Mennyire tud megtanulni korcsolyázni a gyermekem annyi idő alatt, amíg a jégpálya ebben a szezonban nyitva lesz?

Válasz: Annyira, hogy nagyon megszeresse ezt a mozgásformát. Magabiztosan fog mozogni a jégpályán, és Anya meg Apa sem fog aggódni, hogy nehogy valami baj történjen (jobban biztosan nem, mint pl. a játszótéren). Biztosan el fog esni mindenki a jégen, de ezt inkább szeretni fogják a lurkók, mintsem, hogy kedvüket szegje. És ez a fő cél!

8. kérdés: Hogyan lehet jelentkezni a „Gyere korizni!” programba?

Válasz: Jelentkezni a csoportos óvoda pedagógusoknál lehet, a szülői nyilatkozatok aláírásával.

9. kérdés: Érdemes-e részt vennünk a programban, ha a gyermekemet jobban érdekli a gyorskorcsolya vagy a jégkorong, mint a műkorcsolya?

Válasz: Igen, de még mennyire! Valójában a gyorskorisoknak és a hokisoknak a műkorcsolya alapok elsajátítása nem elfecsérelt idő, hanem sokszorosan megtérülő befektetés. Ha a műkorival kezdik a jeges ismerkedést az ovisok, akkor rendkívül fontos alapképességeket tanulnak meg a megfelelő időben, amire később bármelyik jeges sportágban bátran építkezhetnek, sőt, várhatóan a legjobbak között lesznek a biztos korcsolya alapoknak köszönhetően!

10. kérdés: Folytatódik-e a „Gyere korizni!” program azután is, hogy bezár a jégpálya (a száraz időszakban)?

Válasz: Nem, a „Gyere korzini!” program kizárólag a jeges időszakra, a jégpályán tartott foglalkozásokra terjed ki. A jégpálya bezárását követően, a száraz időszakban szeretettel várjuk a gyerekeket a szakosztályunk edzésein, amelyek egész évben rendszeres sportolási lehetőséget biztosítanak a kicsiknek. Száraz időszakban az edzések várhatóan a Központi óvodában, a Zengő óvodában, a Fürkész óvodában és a Szántai kertben lesznek, közvetlenül óvoda idő után. Edzés helyszínekről és időpontokról rendszeresen frissülő információk ide klikkelve érhetőek el.

11. kérdés: Hogyan kapcsolódnak a „Gyere korizni!” program foglalkozásai a Jászberényi Műkorcsolya Szakosztály edzéseihez?

Válasz: A „Gyere korizni!’ program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a résztvevő gyerekek az alapok elsajátítása után a MOKSZ szakágaiban – műkorcsolya, gyorskorcsolya – vagy akár a jégkorongsport keretein belül is folytathassák speciális felkészülésüket a megfelelő szakosztályban, a program így felfogható egyfajta előkészítőként is. Azoknak a gyerekeknek, akik a program keretében kezdenek el korcsolyázni, és utána vagy mellette a szakosztályunk edzésein is szeretnének részt venni, a szakmai és emberi folytonosságot az edzők személye garantálja.

12. kérdés: Óvodás korú gyermekem a Jászberényi Műkorcsolya Szakosztályba jár edzésre, részt vegyen-e a „Gyere korizni!” program foglalkozásain?

Válasz: Azt szoktuk mondani, hogy minél többet van jégen egy gyerek, annál magabiztosabban fog mozogni rajta, ezért lehet értelme annak, hogy a szakosztályunkba járó ovis gyerekek a heti két edzésük mellett bekapcsolódjanak a program által biztosított további heti egy foglalkozásba is, még akkor is, ha ők előrébb járnak, mint a többiek. Nagyon fontos azonban, hogy gyerekenként más és más a terhelhetőség, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a gyermekünk jár-e más foglalkozásra is rendszeresen, mert ilyen esetben a heti három korcsolyázás már túlzott terhelést jelenthet egy óvodás számára.

13. kérdés: Iskolás korú gyermekem van, részt vehet-e a „Gyere korizni!” programban?

Válasz: A program 2015. januárjától elsőként az óvodai intézmények és az oda járó gyerekek számára indul Jászberényben. A korizni vágyó iskolásokat nagy szeretettel várjuk a Jászberényi Műkorcsolya Szakosztály délutáni edzésein!

+1. kérdés: 18 és 99 év közötti „gyermek” vagyok, részt vehetek-e a „Gyere korizni!” programban? 🙂

Válasz: Ez a program elsősorban ovisoknak szól, de már mi is sokat gondolkodtunk azon, hogy hogyan tölthetnénk ki még tartalmasabban azoknak a szülőknek az idejét, akik a szakosztályunkba járó gyermekük edzése alatt a pálya mellett álldogálnak. Úgy határoztunk, hogy ha összejön a megfelelő létszám, akkor 2015-ben a felnőtt korcsoport számára elindítjuk a rekreációs edzéseket, lehetőség szerint a kicsik délutáni edzésével egy időben. Így aztán, kedves szülők és nem szülők, kezdők és újrakezdők, haladók és mozogni vágyók, várjuk a Ti jelentkezéseteket is! 🙂

Kategória: Hírek

Az e-mail cím nem kerül publikálásra! Kötelező mezők: *

*