Cori-Kör Alapítvány

Korcsolyaoktatás, tehetséggondozás, testi-lelki egészség gyerekeinknek

Cori-Kör Alapítvány

Az Alapítvány bemutatkozása

CORI-KÖRA Cori-Kör Alapítvány, mint utánpótlás-nevelés fejlesztést végző alapítvány létrehozásának gondolata pár évvel ezelőtt született meg. Akkor azon gondolkodtunk, hogy a jeges sportágak utánpótlásának finanszírozását rendkívül nehézzé teszik a magas és szerteágazó költségek: jégbérlet, terembérlet, korcsolyafelszerelés, fellépő ruhák, utazás, edzőtáborok, korcsolyaedzők, funkcionális edzők, balettmesterek, egészségügyi szakemberek, stb. – és ahogy egyre magasabb szintre jutnak a gyerekek, egyre nő ezeknek a kiadási tételeknek a száma és nagysága is. Egyértelművé vált számunkra, hogy szükség van egy olyan civil szervezetre, amely hosszú távon segíteni tud abban, hogy ne a szülők pénztárcája, hanem elsősorban a gyerekek tehetsége/adottsága és sportolási kedve döntse el, hogy melyikük ismerkedik meg közelebbről is ezzel a csodálatos sporttal. Alapvető célunk lett a gyermekkorban megszerzett “jeges élményekre” építve a sportos életmódra való nevelés és az élethosszig tartó sportolás kialakítása minél szélesebb körben („Active for Life”).

Jászberényiként számunkra sportolóként és emberként is mindig példamutató lesz Nagy Marianna, aki testvérével Nagy Lászlóval páros műkorcsolyázásban az elérhető legmagasabb színvonalat képviselte (kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, nyolcszoros magyar bajnok), és aki aktív sportolói pályafutása befejeztével a vidék jeges sportjának fellendítéséért fáradozott. Így került Jászberénybe, ahol ’77-től ’84-ig volt a jászberényi műkorcsolyázók vezetőedzője a hűtőgépgyár melletti jégen. A visszaemlékezések tanúsága szerint, Mariann néni mindig észrevette, hogy a másik embernek mire van szüksége, és meg is próbált segíteni ilyenkor –  volt olyan tehetséges kis tanítványa, akinek a család nehéz anyagi helyzete miatt nem volt pénze fellépő ruhára, ezért Mariann néni a saját költségén vásárolta meg azt. Ez az a szellemiség, ami a Cori-Kör Alapítvány létrehozásának szándékában végképp megerősített bennünket, s melyet az Alapítvány tevékenysége során mindig igyekszünk szem előtt tartani.

Az Alapítvány adatai

Elnevezés: Cori-Kör Alapítvány (a névválasztásról bővebben itt)
Cél szerinti besorolás: Sporttevékenység
Alapítvány jellege: Nyílt alapítvány
Alapító: Zircher Andor
Kuratórium: Berényiné Vígh Anna (elnök), Dobrosiné Bődi Judit, Molnár Éva
Székhely: 5100 Jászberény, Ősz utca 3.
Nyilvántartásba vette: Szolnoki Törvényszék
Nyilvántartási szám: 16-01-0001200
Nyilvántartásba vétel jogerőre emelkedésének dátuma: 2015. szeptember 23.
Adószám: 18728127-1-16
Bankszámlaszám: K&H Bank 10400566-50526781-66781006
Működési terület: Jász-Nagykun-Szolnok megye
Működés időtartama: határozatlan
Jogállás: jogi személyiséggel rendelkező civilszervezet
Honlap: korcsolyaedzes.hu
Alapító Okirat: letöltés
Házirend: letöltés

Az Alapítvány 2015. november 25-én a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség tagja lett (MOKSZ – 2015/2016/9. számú Elnökségi határozat).

Az Alapítvány céljai

Az Alapítvány célja elsősorban a műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya sportágakban tehetséges gyermekek felkutatása, képzése, nevelése és erre vonatkozó támogatása, különösen az alábbi célok szerint:

  1. a jeges sportágak megszerettetése Jászberényben és minél szélesebb körben való megismertetése a Jászságban,
  2. az egyes sportágak tömegsportolói bázisának fejlesztése, a sportágak népszerűsítése a gyermekek és szüleik körében (ez a tehetségek kiválasztására szervezett sportnapok, tömegsport táborok, a fejlődésüket elősegítő versenyek kapcsán realizálódik),
  3. a lehető legtöbb gyermek és fiatal számára mutatni vonzó alternatívát az egészséges életmód, a saját képességek fejlesztése, az egészséges versenyszellem megismerése és kialakítása érdekében,
  4. kulturált körülmények közötti sportolás feltétlen híveként szeretné elérni, hogy Magyarországon, és a szűkebb környezetünkben egyre többen és egyre többet mozogjanak,
  5. a mozgás öröméért a sportolóknak minél több és változatosabb programok biztosítása,
  6. foglalkozásokat szervez óvodás, általános és középiskolás gyermekek számára, ahol megismerteti, és megszeretteti a gyermekekkel a sportot, és minden jelentkezőt megtanít ezeken a foglalkozásokon egy élvezhető szinten korcsolyázni,
  7. nyílt napokat tart, ahol minden érdeklődő részt vehet a foglalkozásokon, és itt a sportolás megszerettetésén túl megismerkedhetnek a jeges sportokkal is.

Az Alapítvány az alábbi tevékenységeket folytatja:

  1. nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés a jégsport területén
  2. sportolók, sportrendezvények támogatása

Az Alapítvány támogatása

A Cori-Kör Alapítvány köszönettel fogad minden 1%-os jövedelemadó (SZJA) felajánlást!  Adószámunk: 18728127-1-16

Az Alapítvány a fent részletezett célok megvalósítása érdekében várja továbbá szponzorok, vállalkozások, cégek, magánszemélyek támogatását, felajánlásait is!

Cori-Kör Alapítvány
Bankszámlaszám: K&H Bank 10400566-50526781-66781006