Cori-Kör Alapítvány

Korcsolyaoktatás, tehetséggondozás, testi-lelki egészség gyerekeinknek

13+1 kérdés és válasz – 2018/19

13+1 gyakori kérdés és válasz az óvodai korcsolya foglalkozásokkal kapcsolatban (2018/19-es szezon)

Szülőként, sok kérdés megfogalmazódik bennünk, mielőtt bármilyen foglalkozásra beíratnánk gyermekünket, ezért igyekeztünk ebben a szezonban is a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat összegyűjteni, hogy ezzel is segítsünk tájékozódni.

1. kérdés: Mennyibe kerül a szülők számára gyermekük részvétele az óvodai korcsolya foglalkozásokon?

Válasz: A foglalkozásokon való részvétel ingyenes, azonban a szükséges felszerelésről az oktatásban résztvevő gyerekek szüleinek kell gondoskodnia az oktatási időpontokra.

2. kérdés: Milyen felszerelésre van szüksége a gyermekemnek az óvodai korcsolya foglalkozásokon való részvételhez?

Válasz:

  • Ruházat: meleg harisnya és zokni, réteges aláöltözet, vízhatlan nadrág (sínadrág) és kabát, ami védi a kicsi derekát (nem gumírozott derekú kabát!), vagy overál. Meleg sapka, sál és vízhatlan kesztyű (kesztyű nélkül nem léphetnek jégre a gyerekek!)
  • Korcsolya: fűzős korcsolyacipő, ami a bokát megfelelően tartja, s így az alapgyakorlatok elsajátítását nem akadályozza. Javasoljuk műanyag élvédő és a tároláshoz textil tok használatát a pengére.
  • Védőfelszerelést (fejvédő, térd- vagy könyökvédő) nem használunk a jégen.
  • A gyerekek hozzanak magukkal meleg teát a foglalkozásokra!

3. kérdés: Mit tudunk csinálni a korcsolyával jövőre, amikorra biztosan ki fogja nőni a gyermekem?

Válasz: Ebben segítséget jelenthet itt a weboldalunkon az ingyenesen használható Kori apró rovat, ahol meg lehet hirdetni a többi koris család számára a kinőtt korcsolyákat. Ha van a családban kistesó, akkor egyszerűbb a helyzet, ha nagyobb lesz, őt is nagy szeretettel várjuk, akár a programban, akár a szakosztályunkban! 🙂

4. kérdés: Mikortól indul a program és mikor vannak a foglalkozások?

Válasz: A program a 2018/19-es szezonban október 1-én indul. A foglalkozásokra csoportonként hetente egyszer, óvoda időben, hétköznap délelőttönként (a Központi Óvoda és az Angyalkert Óvoda esetén kora délután) kerül sor. A végleges jégbeosztási rendet minden óvodában kifüggesztjük, és elérhető itt a weboldalunkon is.

5. kérdés: Ki fogja tartani a foglalkozásokat a gyerekeknek a jégpályán?

Válasz: Az óvodai korcsolyázás keretében a gyerekekkel a Cori-Kör Alapítvány vezetőedzője, Hering Antal, műkorcsolya edző foglalkozik. Amennyiben a csoportok létszáma indokolja, az Alapítvány további edzőket is biztosít a foglalkozások biztonságos és hatékony lebonyolításához.

6. kérdés: Ott lesznek-e az óvó nénik a foglalkozásokon?

Válasz: A gyerekeket az óvó nénik kísérik ki a jégpályára, és ők is viszik vissza az oviba a foglalkozás után, foglalkozás közben pedig a pálya mellett számítunk a segítségükre. Az óvodai korcsolya program egyik alapelve, hogy csak szakedzők foglalkozhatnak a gyerekekkel, ezért a foglalkozás alatt főszabályként sem óvoda pedagógus, sem szülő nem lehet bent a jégen.

7. kérdés: Mennyire tud megtanulni korcsolyázni a gyermekem annyi idő alatt, amíg a jégpálya ebben a szezonban nyitva lesz?

Válasz: Annyira, hogy biztos alapokat szerezzen, és nagyon megszeresse ezt a sportot. Magabiztosan fog mozogni a jégpályán, és Anya meg Apa sem fog aggódni, hogy nehogy valami baj történjen (jobban biztosan nem, mint pl. a játszótéren). Biztosan el fog esni mindenki a jégen, de ezt inkább szeretni fogják a lurkók, mintsem, hogy kedvüket szegje. És ez a fő cél!

8. kérdés: Hogyan lehet jelentkezni az óvodai korcsolya foglalkozásokra?

Válasz: Jelentkezni a csoportos óvoda pedagógusoknál lehet, a szülői nyilatkozatok aláírásával.

9. kérdés: Érdemes-e részt vennünk a programban, ha még nem döntöttük el, hogy a műkorcsolyát, a gyorskorcsolyát vagy a jégkorongot válasszuk?

Válasz: Igen, de még mennyire! Valójában az összes jeges sportágban kiemelten fontos az alap korcsolya gyakorlatok elsajátítása. A program keretében az ovisok rendkívül fontos alapképességeket tanulnak meg a megfelelő időben, amire később bármelyik jeges sportágban bátran építkezhetnek, sőt, várhatóan a legjobbak között lesznek a biztos korcsolya alapoknak köszönhetően!

10. kérdés: Folytatódik-e az óvodai korcsolya program azután is, hogy bezár a jégpálya (a száraz időszakban)?

Válasz: Nem, az óvodai korcsolya program kizárólag a jeges időszakra, a jégpályán tartott foglalkozásokra terjed ki. A jégpálya bezárását követően, a száraz időszakban szeretettel várjuk a gyerekeket a szakosztályunk edzésein, amelyek egész évben rendszeres sportolási lehetőséget biztosítanak a kicsiknek. Száraz időszakban az edzések a Központi Óvodában és a Szántai kertben lesznek, közvetlenül óvoda idő után. Edzés helyszínekről és időpontokról rendszeresen frissülő információk találhatók itt a weboldalunkon, ide klikkelve.

11. kérdés: Hogyan kapcsolódnak az óvodai korcsolya program foglalkozásai a jeges szakosztályok edzéseihez?

Válasz: Az óvodai korcsolya program kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő gyerekek az alapok elsajátítása után a műkorcsolya, a gyorskorcsolya vagy akár a jégkorongsport keretein belül is folytathassák speciális felkészülésüket a megfelelő szakosztályban, a program így felfogható egyfajta előkészítőként is. Azoknak a gyerekeknek, akik a program keretében kezdenek el korcsolyázni, és utána vagy mellette valamelyik jeges szakosztály edzésein is szeretnének részt venni, a szakmai és emberi folytonosságot az edzők személye garantálja.

12. kérdés: Óvodás korú gyermekem már jár valamelyik jeges szakosztály edzéseire, részt vegyen-e az óvodai korcsolya program foglalkozásain?

Válasz: Azt szoktuk mondani, hogy minél többet van jégen egy gyerek, annál magabiztosabban fog mozogni rajta, ezért lehet értelme annak, hogy egy szakosztályba járó ovis gyerkőc a délutáni edzései mellett bekapcsolódjon a program által biztosított további heti egy foglalkozásba is, még akkor is, ha előrébb jár, mint a többiek. Nagyon fontos azonban, hogy gyerekenként más és más a terhelhetőség, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a gyermekünk jár-e más foglalkozásra is rendszeresen, mert az ilyen gyakoriság már túlzott terhelést jelenthet egy óvodás számára.

13. kérdés: Iskolás korú gyermekem van, részt vehet-e a programban?

Válasz: Nem, a korizni vágyó iskolásokat nagy szeretettel várjuk a délutáni vagy hétvégi szakosztályi edzéseken (Bővebben itt>>)!

+1. kérdés: Láthatom-e valahol, hogy a gyermekem hogyan fejlődik a foglalkozásokon?

Válasz: Zárt facebook csoportunkba minden szülő bekapcsolódhat, itt folamatosan teszünk közzé fényképeket, videókat a foglalkozásokról: Jászberényi ovi-kori 2018/19.
Ezen kívül minden szezonban, március végén megrendezzük a Nagy Jeges Nap elnevezésű jeges vetélkedőnket a jégcsarnokban, ahol minden óvoda képviselteti magát. A legutóbbi ilyen rendezvényünk fényképes beszámolója a lenti képre klikkelve megtekinthető: